Independència de Catalunya: In Focus.

La pagina web Debating Europe, que promou el debat entre la ciutadania i els líders polítics europeus, ha obert un monogràfic sobre la independència de Catalunya.
En ella, s’exposen 3 arguments a favor i 3 en contra. Aquesta n’és la traducció, per poder gaudir d’una visió externa sobre aquesta qüestió.

En contra de la independència de Catalunya.

1. Balcanització d’Europa.
Els opositors argumenten que correm el risc d’obrir la caixa de Pandora si Catalunya s’independitza. Els nacionalistes d’Escòcia, Flandes, Pedània, Madeira, Baviera, Scania i en altres llocs d’Europa també estan reclamant la independència (i això és només a l’Europa occidental). Europa podria acabar dividida en un mosaic de disputes, cada vegada més reduïda a micro-estats. En un moment de crisi profunda i creixent del nacionalisme populista, l’afany de ruptura podria crear un perill potencial de conflicte.

2. Nacionalisme egoista.
Un argument comú des del costat independentista és que Catalunya paga més al govern central que el rep. No obstant això, Catalunya també rep milers de milions dels fons estructurals, i el govern regional està en deute per una suma de 42 mil milions d’Euros, amb la possibilitat que una Catalunya independent es vegi obligada a sol·licitar a la UE el mecanisme de rescat. En aquesta crisi, Europa necessita la solidaritat i no el nacionalisme econòmic egoista. Si Catalunya es nega a donar suport a les regions menys pròsperes d’Espanya, per què la resta d’Europa a d’ajudar a Catalunya a salvar els seus bancs o finançar el seu projecte de llei de pensions? A més, hem de sumar els costos de les forces armades, el servei diplomàtic i tots els altres símbols de la independència. Sobre de tot això, els crítics argumenten que Catalunya haurà de bregar amb el caos econòmic i l’èxode dels inversors estrangers espantats mentre esperen la seva sol·licitud d’adhesió a la Unió Europea, la zona euro i el mercat únic de la UE.

3. No tan diferent.
Els catalans sens dubte tenen la seva pròpia cultura, però també tenen molt en comú amb la resta d’Espanya (potser més del que volen admetre). Menjar de tarda-nit, una passió pel futbol i una contracultura moderna i fresca. Barcelona es beneficia enormement de la interacció cultural amb Madrid, i els crítics argumenten que seria avorrit un mono-culturalisme i perdria la seva avantatge creativa.

A favor de la independència de Catalunya.

1. Catalunya no és Espanya.
Els catalans no ballen flamenc i han prohibit les curses de braus com cruel i bàrbar. Ells són part d’una nació diferent, orgullosos de la seva pròpia llengua, història, cultura i bandera. La seva identitat independent ha sobreviscut als intents brutals de Franco per suprimir el català en les dècades posteriors a la Guerra Civil. Els partidaris de la independència argumenten que la seva llengua i la seva cultura no son prou respectades pel govern central espanyol, i els preocupa que, si no es fa alguna cosa, la seva cultura serà absorbida. Les pròpies xifres del govern regional mostren que les persones a Catalunya en realitat parlen mes en castellà: 46,5% per cent en comparació amb el 37,2% de parla catalana.

2. Associació desigual.
Els partidaris de la independència sostenen que, cada any, els catalans es veuen obligats a contribuir € 17 mil milions dels seus diners, guanyats durament, en impostos a les arques del govern espanyol a Madrid. Aquestes demandes han empès a Catalunya a tenir molt  deute i no ser un país ric, tenint que lluitar per proporcionar serveis bàsics al seu propi poble. La negativa del govern de Madrid de concedir a Catalunya fins i tot l’autonomia fiscal que gaudeix el País Basc mostra que, d’acord amb aquest argument, només a través de la independència, Barcelona serà capaç de prendre el control de les seves finances i del seu futur econòmic. Amb una població de 7 milions d’habitants, els partidaris de la independència sostenen que Catalunya pot ser un estat viable, igual que Portugal ha sobreviscut i prosperat a l’altre costat de la península Ibèrica durant segles. La divisió pot ser suau, sense cap tipus de trastorn i no hi ha cap raó per què la República catalana no  romangui a la Unió Europea, la zona euro i a la zona Schengen; i esdevenir un membre responsable i democràtic de la comunitat internacional.

3. Elecció popular.
En l’actualitat hi ha una clara majoria de catalans que volen la independència (fins a un 57% en algunes enquestes). Seria antidemocràtic no permetre que exerceixin el seu dret a la lliure determinació. Els catalans han rebutjat clarament els intents del govern de Madrid per fer retrocedir l’autonomia que Catalunya ha guanyat des de la mort de Franco el 1975. Els catalans no volen viure en un estat centralitzat sota una monarquia que li tenen poc afecte. Ha arribat el moment per als catalans, els escocesos, flamencs i altres pobles d’Europa a triar l’estat en el qual desitgen viure.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s