Jaume Barberà: Acte de supervivència.

“Ara no és el moment de parlar d’independència, la crisi ha de ser la nostra màxima preocupació”. “Amb aquests polítics no vaig ni a la cantonada”. I ja ens hem quedat relaxats. Ja no sé com explicar-ho: la independència és avui supervivència. Sí, supervivència. Així de clar. La casta formada per l’oligarquia (grup de persones poderoses que dominen una part dels interessos …d’un país), la complicitat necessària i voluntària de la partitocràcia i l’exèrcit d’alts funcionaris porta Espanya al suïcidi en benefici propi. Fa molts segles que ho fan. El preu i les conseqüències de la seva malaltissa arrogància el paguem tots. I és molt clar: endarreriment i fatxenderia. “¡Que inventen ellos!”

Quan es parla d’olirgarquia, hi ha gent que fa ganyotes. Sembla com si els molestés la paraula. L’oligarquia és una casta dirigent amb components familiars i hereditaris que recluta elits per governar. No busca l’interès general ni, evidentment, el bé comú. Només busca satisfer els seus interessos econòmics, de domini i de poder.

El govern espanyol el formen 14 membres. 11 són funcionaris, 9 dels quals alts funcionaris. Això és, senzillament, una perversió de la democràcia. Aquests personatges no s’hi juguen res. Res de res. Quan acabin els seus mandats, ho hagin fet bé o malament, tornaran a la seva plaça assegurada de per vida, com la gran neoliberal Esperanza Aguirre, que ha recuperat el seu lloc de funcionària de turisme. L’oligarquia recluta. Us sona això?

Espanya deurà l’any que ve el 90,5% del que produeix. És a dir, deurà més de 900 mil milions d’euros. Només en interessos ja s’han de pagar 39.722 milions d’euros. Les ajudes a la banca (més de 50 mil milions d’euros), una bona part de les quals no es podran recuperar, augmenten el dèficit, cosa que farà que augmenti l’endeutament. L’any que ve, Espanya haurà de demanar als mercats 567 milions d’euros diaris per subsistir. Les retallades no s’han acabat: només han fet que començar.

El poder adquisitiu dels jubilats grecs ha caigut entre un 50% i un 70% en tres anys. A França, Hollande també fa ajustos, però no s’oblida dels rics i, a més, ha frenat en sec la construcció de cap quilòmetre més d’AVE (TGV). A Espanya, la fatxenderia continua construint línies d’AVE, unes trens d’alta velocitat que Espanya no poc pagar. Els Estats Units no fan AVEs perquè no els poden sostenir. I Espanya, sí?

Les retallades també continuaran a Catalunya. El nostre país només pot recórrer ja al govern espanyol per finançar-se: tots els mercats internacionals li han tancat les portes. La situació la resumeix molt bé aquesta paraula: asfíxia. El 2013 el govern espanyol tornarà a incomplir l’Estatut: no pagarà el que s’hi estableix. Com és això, no diuen que les lleis s’han de complir?

Catalunya té el 16% de la població, produeix el 20% del PIB i el 25% dels impostos que recapta Espanya. Cada segon se’n van de Catalunya 500 euros cap a Madrid que ja mai més tornaran. La majoria d’aquests euros són utilitzats per les elits de la partitocràcia per mantenir centenars de milers de persones captives de subvencions: una persona subvencionada, un vot assegurat.

Les manifestacions de milers de companys i companyes en contra de la indignitat de les retallades i de la genuflexió dels mandataris no qüestiona les relacions de poder ni les estructures econòmiques d’Espanya. La independència de Catalunya, sí. La secessió de Catalunya representa una sacsejada tan gran en les estructures econòmiques de Espanya i en les seves relacions de poder que l’oligarquia i les seves elits es veurien seriosament qüestionades.

Sense independència o pacte fiscal, l’empobriment de les classes treballadores i d’una bona part de les classes mitges està més que garantit. El futur dels nostres fills és molt, però que molt incert. I no vull parlar de les pensions.

Espanya és inviable i Catalunya dins d’Espanya també. Algú em pot explicar quin sector substituirà el de la construcció per aconseguir creixement? Què vol dir això? Què vol dir mantenir taxes d’atur com les que hi ha actualment? De Guindos fa ben pocs dies: “Si no se consigue en los próximos trimestres una modificación de la situación de los últimos cinco años será imposible que se sigan manteniendo las prestaciones sociales”.

Encara no s’han adonat que la nostra independència no conté elements ètnics, per això és transversal i molt poderosa. No es basa en els orígens: és una suma. Forces polítiques d’aquí i de fora basaran la seva estratègia en qüestions ètniques o d’orígens. També ho faran en qüestions lingüístiques en el més pur estil feixista o lerrouxista. Fracassaran. Els defensors de la unitat d’Epanya serveixen els interessos de la casta que tant mal fa i ha fet al llarg de la història.

Només un canvi radical de les polítiques que dicten els poderosos de la Unió Europea pot fer més suportable la laminació constant del nostre ridícul estat del benestar. La independència avui és una il·lusió i una esperança. Il·lusió per construir. Esperança per tenir una societat millor.

Però, sisplau, no ens enganyem. Avui el 55% de catalans votaria sí a la independència. Però si Catalunya obtingués un pacte fiscal semblant al País Basc, només un 48% votaria a favor del sí. Ara, tapem-nos el nas cada vegada que veiem Mas, Duran, Junqueras, Herrera, Beltran i Laporta. Sense aquests polítics no hi haurà res. Això sí, tindrem la consciència molt tranquil·la per no haver-los votat, com també estarem molt contents per no haver volgut participar en res del que ens hagin proposat. Cap problema. En el meu diccionari això s’anomena nihilisme. Però com que jo tinc fills, no vull condemnar-los a la desaparició, amb pacte o sense pacte fiscal.

L’ésser humà està programat per sobreviure. Quan a un nounat que tens agafat fas veure que el deixes caure al bressol, obre els braços. És justament el que estem fent nosaltres: obrir els braços. I no som nounats.

Anuncis

One thought on “Jaume Barberà: Acte de supervivència.

  1. Retroenllaç: Jaume Barberà: Acte de supervivència // la tafanera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s