Escòcia: Ser independent.

En la discussió sobre la independència de Catalunya, surt molts cops la comparació amb el procés engegat a Escòcia. Per això, reproduïm un dels documents que es difonen en la web de la campanya a favor de la independència d’Escòcia.

Ser independent significa moltes coses diferents per a cada un de nosaltres. Per a alguns, ser independent és quan aconseguim el nostre primer cotxe o la nostra primera casa. O potser quan vam començar la nostra pròpia família. És el punt d’assumir la responsabilitat del nostre propi futur i el nostre propi èxit. Sí, hi han alts i baixos, però pensa que ens preparem, ens assegurem i ho aconseguim fins i tot en els moments més difícils.

Un país independent és pràcticament el mateix. Avui en dia, estem passant per una crisi financera de les que nomes passen un un cop a la vida en tot el món. Països com Noruega, que guarda part d’aquesta riquesa energètica de sota el mar, estan capejant el temporal. D’altres, com Suècia (que va tenir la seva pròpia crisi bancària a la dècada dels ’90) ja havia après la lliçó i va tornar ràpidament a créixer. Fins i tot Irlanda, que es va veure greument afectada el 2008, avui es troba per sobre del Regne Unit en benestar.

A mesura que avancem cap a la independència, Escòcia també esta aprenent algunes lliçons dures. I, com a país independent, serem capaços de posar en pràctica el que hem après. Serem capaços de protegir-nos millor.

Podem guardar només una part de la nostra riquesa energètica – incloent els futurs ingressos de les energies renovables marines- per crear un fons sobirà. Estalviant i invertint alguns dels ingressos d’avui, podem construir un fons d’emergència per protegir-nos en el futur.

En un món que s’enfronta a l’escassetat d’energia, d’aigua, de terra i d’aliments, hem estat beneïts amb tots aquests recursos, el que significa que estem en bona posició per afrontar els reptes del futur.

Com a país independent, podem parlar amb la nostra pròpia veu, triar el nostre propi camí i contribuir a la nostra pròpia manera. Amb la independència, seguirem sent part de la gran família de les nacions d’aquestes Illes.

I, com a membre de la Unió Europea, tindrem accés al mercat lliure més gran del món. Estem capacitats per treballar amb d’altres, com iguals, per fer front als reptes comuns i per garantir la nostra seguretat mútua i de defensa. Serem part d’una estreta col·laboració de nacions i països independents en interès de tots nosaltres.

Per descomptat, igual que el primer habitatge, es requereix d’un esforç per fer que el país tan bé com sabem que pot ser. Però el treball dur mereix la pena, perquè estem construint una Escòcia que és millor que el que tenim avui: una Escòcia amb més èxit i que podrem transmetre amb orgull als nostres fills i els seus fills – i ells ens ho agrairan.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s