Jaume Barberà: Situació complicada.

La situació és extraordinàriament complicada, molt complicada. I, en aquestes situacions, el més assenyat és la prudència, és a dir, la responsabilitat de tots plegats. Ens ho creiem o no, l’amenaça que tenim al damunt tots els que vivim en la península ibèrica és descomunal. I quan dic descomunal, no ho dic retòricament, sinó sabent exactament què significa aquesta paraula.

El que tenim sobre la taula és el desmantellament del nostre present i el qüestionament del nostre futur, com a poble i individualment, com a persones. Així de clar i així de cru o cruel, com vulgueu dir-ho. Com es pot descriure si no una situació en què tot el que pensaves que era segur deixa de ser-ho? Com podem sentir-nos si no sabem si cobrarem a final de mes? Si som treballadors, autònoms, pagesos, ramaders, funcionaris, professionals diversos, botiguers, petits empresaris, estudiants, com podem sentir-nos si no sabem si demà podrem continuar fent la nostra feina? Com podem sentir-nos si veiem que poder ser víctimes d’un ERO?

Els que no robem per viure, els que vivim del nostre treball, no tenim més recursos que el nostre sou: “Mis manos, mi capital”, deien alguns fa molt temps. Se’ns amenaça el nostre sou, la nostra estabilitat, la nostra família, la nostra seguretat. Però és que els que ja, desgraciadament, es troben sense feina i a la cua de les oficines d’ocupació també senten l’amenaça afegida de no poder continuar cobrant les prestacions d’atur o de veure-les disminuïdes. Cal parlar de les pensions?

Podríem continuar fent una llarga llista de despropòsits i de maldats. Però crec que no és necessari fer-la. M’estimo més descriure el que està passant amb aquesta imatge. Imaginem-nos a la platja. I agafem un grapat de sorra amb les mans. Noteu com l’arena s’esmuny entre els nostres dits? Doncs això. Aquesta és la situació que vivim avui.

Per tant, ara més que mai veurem quin poble som i quins representants tenim. Repeteixo, ara més que mai. Però de la mateixa manera que he dit, dic i diré que en temps d’emergència com l’actual no hi ha posicions neutrals. I he dit, dic i diré que al darrera de tot el que vivim i patim hi ha una ideologia execrable que vol tornar-nos al capitalisme sense filtre, al capitalisme salvatge, opino que hem de ser molt curosos en les nostres crides, expressions i anàlisis.

De moment, la Generalitat no ha demanat formalment acollir-se al fons de rescat o de liquiditat per a les ccaa. Si ho fa, en diguin o no en diguin rescat, aquesta ajuda comporta condicionalitat, és a dir, que només és vàlida o realitzable sota certes condicions. I aquestes condicions les estableix clarament la llei que fa possible el fons esmentat.

Crec que a ningú se li escapa que en aquests moments hi ha a Espanya una pulsió renacionalitzadora i homogeneïtzadora molt clara. I això vol dir que es podria utilitzar aquesta situació d’emergència per llimar tot allò que es considerés que no fa Espanya, és a dir, que no fos identitari espanyol.

I si amb tot això no en teníem prou, hem de tenir en compte també que la política del tot errònia d’Alemanya porta Espanya al rescat i, potser, a una intervenció global, cosa que faria caure també Itàlia i, després, França. És a dir, a la fi de l’Europa que coneixem.

És per axiò que torno a demanar que la classe política lluiti com s’ha lluitat en el foc de l’Empordà: unida. No és hora de partidismes, de càlculs electorals. És l’hora dels polítics de veritat, dels estadistes. I és l’hora també de la nostra responsabilitat.

Tant de bo Alemanya canviï de política i permeti que el BCE faci de banc central al rescat de les persones en lloc de servir únicament els interessos dels que es creuen poderosos. Tant de bo s’opti per no perdre l’Europa que va allunyar el capitalisme de la barbàrie.

Jaume Barberà es periodista i actualment dirigeix i presenta el programa Singulars a TV3.

Aquest article es publica originalment al Facebook del programa.

Anuncis

2 thoughts on “Jaume Barberà: Situació complicada.

  1. Retroenllaç: Jaume Barberà: Situació complicada // la tafanera

  2. Retroenllaç: Jaume Barberà: Situació complicada. | Descobrir el món | (Liwyatan) francesc genové

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s